Huishoudelijk reglement  Routebeschrijving 

 

                          

homebalk

Psychosomatische oefentherapie

Binnen onze praktijk is Radboud Pöpping aanspreekpunt voor deze specialisatie.

  • Radboud Popping

Uit balans

Een te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, conflicten of ergernissen kunnen stress opleveren. U kunt daardoor uit balans raken. Vaak en langdurige stress kan lichamelijke en psychische klachten veroorzaken.


Stress aan en stress uit

Stress, wij hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als wij ons er goed bij voelen. Stress is zelfs gezond. Wij hebben het nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer wij stress niet afwisselen met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. In de therapie leer je contact te maken met de eigen lichaam- en gevoelssignalen. Dit is nodig om zelf de stress te lijf te gaan en weer balans, rust en kracht te ervaren.

Radboud Pöpping is als geregistreerd psychosomatisch oefentherapeut verbonden aan Fysiotherapiepraktijk Het Centrum. Hij heeft een ruime ervaring in het behandelen van lichamelijke klachten met een achterliggende psychosociale oorzaak.

Naast zijn werk in Het Centrum is Radboud Pöpping ook werkzaam in Praktijk De Spreng in Eerbeek en is hij gastdocent Psychosomatiek aan de Hogeschool Utrecht.

Een psychosomatische behandeling bestaat uit:

  1. Lichaamsgerichte therapeutische interventies. Via therapeutisch lichaamswerk word je meer bewust van lichamelijke stresssignalen en van emoties die daaraan verbonden zijn. Hierbij horen ontspanningsoefeningen, adem- en expressieoefeningen, aandacht training, systemische interventies.
  2. Therapeutische gesprekken. Het verhelderen van psychosociale problemen en onderzoeken wat de lichamelijke reacties zijn, deze verwerken en indien mogelijk oplossen of beter leren hanteren.

De volgende klachten komen bijvoorbeeld in aanmerking voor psychosomatische behandeling:

  • Lichamelijke klachten: Spier- en gewrichtsklachten, aanhoudende vermoeidheid, nek-, rug- en hoofdpijn, RSI/CANS, buikklachten, benauwdheid, hyperventilatie, hartkloppingen, duizelig, hoge bloeddruk, slecht slapen, misselijkheid.
  • Psychische klachten: Prikkelbaarheid, piekeren, verminderde concentratie, desinteresse, neerslachtigheid, angstgevoelens, onzekerheid, overspanning of burn-out, gejaagdheid, assertiviteitsproblemen, meer roken of overmatig alcoholgebruik, bijna ongevallen, vermijden sociale contacten.

Privé- of werkgerelateerde conflicten, ziekteverzuim, onverwerkte rouw/verlies of ingrijpende gebeurtenissen kunnen meespelen in het ontstaan van deze klachten.